Hirdetés leírása

51 ország 22 000 képviselője vet részt a nemzetközi béketeremtő konferencián Mindanaóban

 

Mindanaó, 2022.01.28A Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanaó sziget évtizedek óta a Fülöp-szigetek kormánya és a függetlenségpárti muszlimok között zajló konfliktus egyik legvéresebb színtere. 2018-ban a Rodrigo Duterte elnökkel vezetett Fülöp-szigeteki kormány új alkotmányt fogadott el, és megállapodást kötött a legnagyobb regionális csoporttal, a Moro Iszlám Felszabadítási Fronttal (MILF). Ez által megalakult a Bangsamoro Autonóm Terület (BARMM).

Bár az évtizedes konfliktusok közepette mindig is jelen volt a béke iránti lelkes vágy, a múltban sok közeledési kísérlet többnyire sikertelen volt. A keresztény és a muszlim oldal 2014. január 24-i találkozója azonban teljesen más volt.A HWPL elnöke, Lee kezdeményezésére Maguindanao akkori kormányzója, Esmael G. Manguidadatu és a Davaói érsekség érseke, Fernando Capalla találkoztak, és végül az évtizedek utáni béke jeleként  békeszerződést írtak alá a mindanaói polgárok előtt.

Ettől a naptól kezdve Maguindanao tartomány és a Moro Iszlám Felszabadítási Front (MILF) január 24-ét a HWPL béke napjává nyilvánította. Minden évben ezt a napot ünnepélyesen megünnepelik, hogy különleges módon elismerjék a nemzetközi erőfeszítéseket és a helyi együttműködést a mindanaói béketörekvés érdekében. Idén a társadalom, a kultúra, az oktatás és a politika 22 000 képviselője 51 országból vett részt azon az eseményen, amelyen Mindanaóval együtt ünnepelték ezt a különleges békenapot. Közülük olyan fontos személyek gratuláltak, mint a szenátus elnöke, Vicente Sotto III, Panfilo Lacson szenátor, Cynthia Villar szenátor, Ronald 'Bato' Dela Rosa szenátor, Alexander Gesmundo főbíró és Mariz Umali filippínó televíziós műsorvezetője. Az előadók bemutatták béketeremtő projekteiket az oktatás, a jog, a női és ifjúsági programok területén.Dr. Ronald Adamat, a Fülöp-szigetek oktatási szektorának képviselője és a Felsőoktatási Bizottság (CHED) biztosa elmondta, hogy a CHED Bizottság felkérte Duterte elnököt, hogy nyilvánítsa január 24-ét a „Nemzeti Béke Napjává” a Fülöp-szigeteken. A cél az, hogy e napot különleges békerendezvényekkel és szertartásokkal ünnepeljék meg országszerte magán- és állami intézményekben. Fontos szerepet játszanak az iskolák, egyetemek is, ahol szintén meg ünneplik ez a napot – magyarázta Adamat.

Zárásként a HWPL elnöke, Lee kijelentette: „Célunk, hogy a világ minden emberét összehozzuk, hogy ezt a világot békés hellyé tegyük háborúk nélkül, és maradandó örökségül hagyjuk a jövő generációi számára. Ezért mindannyiunknak a béke nagyköveteivé kell válnunk. Emlékeztessük az embereket szerte a világon, hogy érezzék a béke utáni vágyat – és a béke napját, hogy örökké emlékezhessenek rá”.


Kapcsolat

Bobett
01784435776
0
Nincs helyhez kötve

Kapcsolat

Kapcsolat Bobett PMS-el
BékeBéke

Kiegészítő információ